top of page

Wannessen

'Moet je daarvoor naar Sint-Agatha-Berchem?', vraagt mijn man wanneer ik hem over de duiven vertel. Maar vóór vandaag had ik geen benul van de parelmoeren vlekjes die ze kunnen hebben, hun speelse karakter.

 

Wannes loste de duiven op de koer achter zijn huis. ‘Duiven tuimelen en dansen zomaar zonder doel’, zei hij. 'En dat doen hout, doek en terpentijn ook. Zelfs de linoleum op de trap.' Ik lachte niet. Het was hoe hij het zei. Ik vermoedde dat hij hier grondig over nagedacht had en bedacht me dat het tijd was om met meer aandacht te kijken naar dier en ding. Om te leren 'Wannessen'.

 

In de namiddag bezocht ik een tentoonstelling van Spaanse stillevens en ik besloot meteen aan de slag te gaan. In het dikke duister dat alle geluiden sublimeerde, kon mijn volle aandacht gaan naar de geraffineerde, lichtjes gloeiende fazanten, asperges, bloemen, lookbotten, lepels en kannetjes die er op de doeken afgebeeld stonden. Dier en ding, onechter dan echt.

 

Ooit gebruikte hun schilder kwistig de beste verf voor een stilleven vol blad-adertjes, pronkerige en verscholen bloemblaadjes en een enorme dichtheid aan kleurschakeringen en texturen. Ik kon als kijker niet anders dan me honderd-en-één keer te heroriënteren, me in het schilderij te blijven bewegen en de pracht van dier en ding te bewonderen. Van kolen, van duiven en linoleum.

 

Deze stillevens vertelden me geen verhaal, ze waren er gewoon. Ze boden zich onbeschaamd zinnelijk aan en vroegen alleen om door mij gezien te worden. Op de achtergrond hoorde ik mijn tekenleraar 'leer kijken' zeggen, en plots snapte ik hem. Goed kijken is niet oordelen of spiegelen aan verwachtingen, het is een vorm van luisteren, van onvoorwaardelijke schoonheid toelaten.

 

Ik weet nog niet precies hoe het werkt, maar ik neem me voor te blijven Wannessen. Ook in de supermarkt, wanneer ik voor een muur van blikjes tomatenpuree sta. Laat dit een oproep zijn om ook die blikjes in een fascinerende compositie samen te brengen en met de allerduurste verf en de grootste consideratie op doek te zetten, graag subtiel belicht en tegen een zwarte achtergrond.

bottom of page