top of page
Het moeras

Enkele citaten uit de zelfhulpboeken en burn-out-blogs:

 

‘Met aandacht voor de valkuilen biedt de auteur concrete stappen om elk probleem op een specifieke manier aan te pakken. De rode draad in het boek is ‘kiezen’, het kernbegrip is ‘verandering’. Het gaat over gemaakte keuzes waardoor problemen zijn ontstaan en keuzes die nú kunnen helpen om die problemen weer op te lossen.’

 

Ofwel deze: ‘You are one yoga class away from a good mood’.

 

Of deze: ‘Wat als je batterijen leeglopen: praktische tips en technieken om burn-out te herkennen, te vermijden, te bestrijden’.

Stop met te doen alsof elk leven een toestel is waar een handleiding bij komt. We staan dieper dan diep in een moeras. 

Stop met de doen alsof ik eigenlijk weet wat ik wil.  Ik heb geen slapend genie in mij dat slechts gewekt hoeft te worden, geen negatiefje waarvan ik zelf het bestaan niet afwist en dat ik enkel maar uit de doos hoef te halen en hoef te ontwikkelen. Jouw geniale advies kan nooit op tegen wat ik ben: mijn DNA, mijn lijf, mijn geest.

Mijn leven stuurt mij aan als een koekoek andermans nest. Ik kan daar hoogstens op toekijken.

 

Een burn-out is niet 'uitvliegen', het is loeihard tegen je eigen grenzen aanlopen, je hoofd stoten. Het is geen kwestie van strijd leveren, maar van aanvaarden. 

 

Stop met de doen alsof de 'silver lining' in de lucht hangt. Sommige mensen raken voorgoed verloren in het moeras, de muren van die blauwe kamer komen alleen maar dichterbij en daar komt nooit nog een kiertje in.

Stop met moraliseren, met de lijstjes, tips en ervaringen. Ik ben ver voorbij meditatie en supplementen, voorbij het warme bad en de zoutloze diëten. Je vermoeit me. 

Stop met me aan te spreken als diegene die nog aan de andere kant staat. Alsof er ook een overkant bestaat. Alsof alleen jij slim genoeg was om de deurklink te vinden. 

 

Ik ben moedig omdat ik mezelf onder ogen zie.

Daar mag gerust wat erkenning voor komen. 

bottom of page