top of page
  • Eufrasie

Zoals Morse

Bijgewerkt op: 26 apr. 2018


Morse confronteert de getuige, die tevens de broer is van de moordenaar, met veelzeggend bewijsmateriaal. Hij priemt een fijne, steriele naald met groene draad in diens wang en haalt hem er telkens met dezelfde hand weer uit. Elke beweging is beheerst en laat een kleine wonde na in het stugge ottervel van de getuige.

De getuige laat zich aanvankelijk niet van zijn stuk brengen, maar de feiten zijn van een diamanten helderheid. In hem speelt zich een verscheurende tweestrijd af: zal hij zijn broer beschermen of verraden? Het is een dramatisch moment. Hij voelt zich in het nauw gedreven en hoe meer Morse zijn huid naait, hoe moeilijker het wordt de kolk van emoties in zich te beheersen.

Morse heeft dit gesprek niet voorbereid. Hij draagt geen handschoenen of vingerhoedjes en hij volgde geen workshop communiceren met informanten. In zijn broekzak enkel pen en papier, geen tas of rugzak, geen zakdoek, geen gsm, geen geweer, geen kogels, geen andere das dan die van gisteren, geen regenbroek, geen stappenteller, geen boodschappenlijstjes.

Hij naait niet systematisch. Het tempo wisselt. Hij werkt intuïtief en hoewel hij er soms voor kiest bepaalde vragen niet te stellen, vraagt hij zich niet af welke vragen überhaupt niet in hem opkomen, of hij zich misschien vergist. Zolang dit spoor kan kloppen, volgt hij het. Hij is niet bang voor een vuistslag, ook niet na de vorige keer. Hij stelt zich geen vragen bij de afloop. Hij wil niet weten wie hem zou beschermen mocht hij zelf een moord plegen. Wie niet.

Morses huid wordt zichtbaar dunner. Als brikdeeg ligt het eerst nog om hem heen, poreus en flexibel. Nog later verdwijnt zijn huid volledig. Telkens wanneer er nieuwe informatie binnenkomt, lichten zijn hersenen kwetsbaar op, ze gloeien dan als kolen waar je tegenaan blaast.

Het gezicht van de getuige staat nu vol groene stippenlijnen. Die gaan alle kanten uit. De waarheid kent een veelheid aan patronen. De wegen ernaartoe zijn van lieverlee en onvoorzien.

Recente blogposts

Alles weergeven

De ficus

bottom of page